Mandelmanns "bonkisar"
Sist ut var Mandelmanns recept på ”bonkisar”. Dessa var helt klart favoriterna här hemma och vi har redan ätit upp halva burken. Dock fuskade vi och gjorde degen till dessa kakor redan igår eftersom receptet tipsar om att kakorna blir godare om degen får vila i kylen över natten. Dessa passade perfekt till lite rödvinsglögg!
Ingredienser:
200g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
75g sötmandel
Gör så här:
Dag 1: Hacka mandeln. Rör ut bikarbonaten med lite vatten.
Häll vetemjöl, socker och sirap i en bunke, lägg ner smöret i kuber. Tillsätt sedan den hackade mandeln och bikarbonaten. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Välj själv om du vill göra det för hand eller i en matberedare.
Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diameter och vira in den i bakplåtspapper. Låt vila i kylskåp över natten (eller i alla fall ett par timmar).
Dag 2: Starta ugnen på 175 grader. Ta fram rullen och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills de börjar bli gyllene. Låt kakorna svalna.

