Vegetarisk pastagratäng

Inatt på jobbet när det inte fanns så mycket att göra passade jag på att fixa de boendes middag för ikväll. Smakade aldrig på det färdiga resultatet, men tomatsåsen var riktigt god så jag tror den blev superbra! 
Det skulle egentligen ha blivit Pasta Rosso, men jag svängde ut lite och gjorde något eget av det. 

Ingredienser:
250g pasta penne
1/2 dl riven gratängost
1/2 dl riven parmesan

500g passerade tomater
Ca 3-4 dl vatten
1 dl röda linser
1 burk champinjoner
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
1,5 tsk soja
1 msk grönsaksfond, konc. 
1 tsk sambal oelek
1,5 msk tomatpuré
1/2 tsk socker
Salt
Peppar
Paprikapulver
Oregano
Persilja

Gör så här:
Starta ugnen på 200 grader.
Koka pastan al dente enligt anvisningarna. 
Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar och stek i en gryta i lite olja, tills löken blir mjuk. 
Häll på passerade tomater, vatten, soja, fond, sambal oelek, tomatpuré och rör ner de röda linserna. 
Låt småputtra några minuter och ha gärna i lite mer vatten om såsen blir för tjock. 
Smaka av med kryddor och socker (jag kryddade rätt mycket med paprikapulver och oregano). Blanda ner chanpinjorneena och låt puttra några minuter.

När pastan är klar, häll av vattnet.
Ha i smör i en ugnsform. Ha i hälften av tomatsåsen i botten, häll på pastan och täck sedan pastan med den resterande såsen. Toppa med gratängost och parmesan. 
Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg. 
(null)

vegetariskt | parmesan, parmesanost, pasta, pasta gratäng, pasta rosso, tomatsås, vegetariskt | |
Upp